Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

Na počátku první světové války byl na ruské frontě zajat maloberanovský občan pan Josef Kodet, který tam pobyl přes 8 let. Vždy, když se kamarádi vraceli domů, byl nemocen. Prodělal malárii, zápal mozkových blan i tyfus. Když se v roce 1922 vrátili domů dva jeho poslední kamarádi a upozornili Jana Kodeta, že jeho bratr Josef žije, zahájil ihned po něm pátrání, ale bezvýsledně. Mezi tím obdržel od ruského vyslanectví v Praze úřední zprávu, že bratr zemřel. Jan však byl přesvědčen, že bratr žije a prosil o pomoc Pannu Marii. Po jejím vnuknutí, kterého se mu dostalo, učinil veřejný slib, že postaví v Malém Beranově kříž, podaří-li se mu najít pohřešovaného bratra. Do třech měsíců pak došla zpráva, že bratr byl nalezen a téměř po devítiletém odloučení se oba shledali.

Oba bratři byli rozhodnuti splnit daný slib. Vhodný pozemek na postavení kříže se jim však nepodařilo zakoupit. Tak zakoupili domek a v tarase jeho zahrádky postavili v roce 1928 kapličku, jež byla 19. srpna téhož roku zasvěcena Božskému Srdci Páně. Slavnosti se zúčastnilo několik tisíc občanů z celého okolí. Slavnostním kazatelem byl kaplan od sv. Jakuba v Jihlavě, pozdější opat kláštera strahovského ThDr. Bohuslav Jarolímek. A právě v tento den vzešla myšlenka, postavit zde kostel. Od té doby ustaly v obci výstupy z katolické církve a u kapličky se konala každoročně na svátek Božského Srdce Páně poutní slavnost, které se zúčastňovaly velké zástupy lidí.

V roce 1933 byla ustavena kostelní jednota, která zahájila činnost s cílem postavit v Malém Beranově kostel. Byly zahájeny sbírky a když v roce 1937 byl posvěcen základní kámen, bylo již na peněžním kontě 112 tis. Kčs. Nesmírnou obětavostí několika jedinců a občanů této malé vesničky byl postaven a vysvěcen 8. října 1939 tento moderní kostel, za jehož výstavbu bylo zaplaceno téměř 400 tis. Kčs a to pouze z milodarů.

Péčí Královské kanonie premonstrátů na Strahově probíhala do poloviny roku 2016 obnova některých částí kostela jako i přilehlého areálu.

Kostel je pravidelně otevřen v čase bohoslužeb. Skupinové prohlídky jsou možné po předchozí domluvě s farářem farnosti (viz záložka "Kontakty").

 

autor: Josef Kodet, Petr Ivan Božik

Více informací o kostele naleznete na: www.beranov.cz

Hledání
Předchozí měsíc  Březen 2024  Následující měsíc
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Jak pulsujeme

Banner EEA - CZ
Banner EEA - EN